Marian Opania

Urodził się 1 lutego 1943 roku w Puławach. W 1964 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie, następnie był związany z takimi teatrami, jak Teatr Klasyczny, Teatr Kwadrat, Teatr Komedia, Teatr Ateneum. Jego debiut filmowy miał miejsce jeszcze na studiach – w 1962 roku. Mimo, że jest doskonałym aktorem dramatycznym, największą popularność przyniosły mu role komediowe, jak na przykład w Rozmowach kontrolowanych, Piłkarskim pokerze czy w serialu Zmiennicy.

Kabaret:
Wykorzystując teksty Młynarskiego, Wysokiego, Brela, humor żydowski i warszawski, artysta wraz z Wiktorem Zborowskim stworzył kabaret Super Duo. Aktorzy posługują się najlepszymi piosenkami kabaretowymi, wplatając pomiędzy nie anegdoty zza kulis oraz z planu filmowego, a także najlepsze dowcipy Kabaretu Starszych Panów i Kabaretu 60. Ta mieszanka dwóch wspaniałych aktorów komediowych, fizycznie całkowicie się od siebie różniących, ale tryskających taką samą energią i humorem to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnego i dobrego kabaretu.

Filmografia (wybrane):
2016 – 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach
2014 – Bogowie 

2013 – Matka brata mojego syna 
2013 – Wałęsa. Człowiek z nadziei
2012 – Rozmowy ze śmiercią
2012–2015 – Prawo Agaty 
2011 – Ojciec Mateusz 
2010 – Śluby panieńskie
2010 – Mała matura 1947 
2010 – Piksele
2009 – Po prostu chcę
2009 – Enen
2009 – Niania 
2008 – Złodziej w sutannie 
2007 – Wszystko
2006 – Dobrze
2005 – Komornik
2004 – Cudownie ocalony
2004-2008/2011 – Bulionerzy
2002 – Chopin – Pragnienie miłości
2000 – Weiser
1999 – Lot 001
1999-2007 – Na dobre i na złe
1998 – Ekstradycja 3
1995 – Gracze
1994 – Panna z mokrą głową
1993 – Człowiek z…
1992 – Sauna
1991 – Rozmowy kontrolowane
1990 – Superwizja
1989 – Goryl, czyli ostatnie zadanie…
1988 – Dekalog VIII
1988 – Piłkarski poker
1987 – Weryfikacja
1986 – Bohater roku
1986 – Zmiennicy
1986 – Kronika wypadków miłosnych
1984 – Przyspieszenie
1983 – Stan wewnętrzny
1982 – Matka królów
1981 – Człowiek z żelaza
1980 – Czułe miejsca
1979 – Przyjaciele
1978 – Wszyscy i nikt jako Glina
1974 – Awans
1973 – Droga
1972 – Palec Boży Albert Jasnowłosy
1969 – Sąsiedzi
1967 – Westerplatte
1967-1968 – Stawka większa niż życie
1966-1970 – Czterej pancerni i pies
1964 – Beata
1962 – Miłość dwudziestolatków

Nagrody:

  • 1970 – nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego
  • 1972 – nagroda Komitetu ds. Polskiego Radia i Telewizji za wybitne role w słuchowiskach radiowego teatru dla Dzieci i Młodzieży
  • 1974 – nagroda specjalna za rolę w filmie PALEC BOŻY w reżyserii Antoniego Krauzego na 6. LUBUSKIM LECIE FILMOWYM w Łagowie
  • 1989 – nagroda za rolę Einsteina w filmie OPOWIADANIA WARIACKIE Pawła Trzaski na 6. FESTIWALU “MŁODE KINO POLSKIE ’88” w Gdańsku
  • 1988 – Zasłużony Działacz Kultury
  • 1993 – nagroda 1. FESTIWALU POLSKIEJ TWÓRCZOŚCI TELEWIZYJNEJ za rolę Wani w MOSKWIE-PIETUSZKI Wieniedikta Jerofiejewa w reżyserii Tomasza Zygadły oraz w filmach telewizyjnych: SAUNA w reżyserii Filipa Bajona i WARSZTAT-GALI
  • 2003 – I miejsce w plebiscycie “TeleRzeczpospolitej” na najpopularniejszego aktora

Ciekawostki:
Mimo, że w Super Duo występuje tylko dwóch aktorów, Marian Opania stanowi zaledwie 37% fizycznego składu, reszta to Wiktor Zborowski. W zamian za to Marian Opania musi dawać o 13% więcej wkładu intelektualnego. Obydwaj panowie uważają bowiem, że równowaga jest podstawą sukcesu.

Wymagania techniczne :

  • 2 mikrofony bezprzewodowe na statywie
  • 2 odsłuchy ( min. 1)
  • CD, minidysc
  • Zastawka na scenie – parawan
  • Oświetlenie: 8 parów (po 4 na każdą stronę w tym 2 białe)
  • Nagłośnienie odpowiednie do warunków sali (Moc głośników min. 500 W na stronę

Galeria