Andrzej Grabowski

Urodził się w 1952 roku w Chrzanowie. W roku 1974 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie i rozpoczął karierę aktorską. W tym samym roku debiutował na scenie krakowskiego Teatru im. J. Słowackiego w przedstawieniu Karykatury. Od tego czasu grał już w Teatrze im. L. Solskiego w Tarnowie, Teatrze Starym i Teatrze Scena STU w Krakowie oraz w blisko 40 przedstawieniach Teatru Telewizji. Już na studiach zadebiutował w filmie Odejścia, powroty, jednak prawdziwą sławę przyniosła mu rola Ferdynanda w serialu Świat według Kiepskich, z którym do dzisiaj jest kojarzony.

Kabaret:
Talent komediowy znanego aktora sprawił, iż zaczął on występować na estradzie jako „Andrzej Grabowski Show”. W prześmiesznym programie kabaretowym prezentuje teksty znane i lubiane, ale także nowe – w dowcipny sposób komentujące bieżące wydarzenia. Wciela się przy tym w różne postacie, z czego najpopularniejszy jest góral – specyficznie postrzegający rzeczywistość. Swoje monologi Andrzej Grabowski często prezentuje w telewizji. Brał udział w wielu programach, jak na przykład Z Grabowskim po raju, Noc Sylwestrowa 2003/2004 z kabaretem Elita. Wiele razy pojawiał się też na kabaretonach w Opolu, Mrągowie, Koszalinie i innych.

Filmografia (wybrana):
2020 – Bad Boy
2019 – Polityka
2018 – Plagi Breslau
2017 – Listy do M. 3
2017 – Pokot
2017 – Na granicy
2016 – Pitbull. Nowe porządki
2015 – Demon
2014 – Pod mocnym aniołem
2014 – Służby specjalne 
2013 – Drogówka
2012 – Czas honoru – serial
2012 – Sęp
2011 – Pokaż kotku co masz w środku
2010 – Skrzydlate świnie 
2010 – Śluby panieńskie
2009 – Blondynka – serial
2009 – Ojciec Mateusz – serial
2009 – Piksele
2008 – Jak żyć?
2007 – Świadek koronny
2006 – Zapomniana bohaterka
2006 – Dublerzy
2006 – Niania – serial
2006 – Wszyscy jesteśmy Chrystusami
2006 – Odwróceni – serial
2005 – Diabeł
2005 – Pitbull
2005 – Emilia
2004 – Złotopolscy – serial
2004 – Atrakcyjny pozna panią…
2003 – Superprodukcja
2003 – Zróbmy sobie wnuka
2002 – e=”mc”²
2002 – Złote krople
2002 – Dzień świra
2002 – Kariera Nikosia Dyzmy
2002 – Jak to się robi z dziewczynami
2002 – Na dobre i na złe – serial
2000 – Boże skrawki
1999 – Ogniem i mieczem
1999 – Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem
1999 – Świat według Kiepskich – serial
1997 – Kochaj i rób co chcesz
1995 – Pułkownik Kwiatkowski

Nagrody:
Andrzej Grabowski jest laureatem wielu nagród, min.: Grand Prix Toruń ’86, główne nagrody w Szczecinie: 1987, 1988, nagrody w Kaliszu: 1988, 1990.

Najpopularniejszy numer:
Góral

Kultowy cytat:
“Babka, dawaj rentę!”

Ciekawostki:
Andrzej Grabowski ma inicjały A.G., co również może być skrótem od sformułowań: „Ale Geniusz”, „A Gdzie?”, „Ateny Greckie” itp.

Wymagania techniczne:

  • Mikrofon na statywie
  • Dwa odsłuchy
  • Linia do keyboardu

Oficjalna strona: www.andrzejgrabowski.com.pl

Galeria